"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Fiecare gospodina are in camara plicuri cu condimente pe care le foloseste ca sa dea aroma bucatelor. Multe din plantele asa de bine mirositoare au insa, pe langa rolul lor in bucatarie, valoare de medicament. Iar premiantul intai este dafinul.

Terapie si magie

Cand auzim cuvantul laur, il asociem imediat cu coroanele care li se puneau pe frunte, in Roma si Grecia antica, personalitatilor de exceptie: castigatorii de olimpiade, vitejii din razboaie, filozofi si poeti. In istorie au ramas si cazuri comice. Se spune ca imparatul Romei, Tiberius, ferm convins (ca tot poporul, de altfel) ca frunzele de dafin protejeaza oamenii de fulgere, de cate ori se abatea vreo furtuna deasupra Romei, isi punea pe cap o cununa de lauri si se baga cu noblete sub pat.

tratamente interne utile in orice casa cu frunze de dafin

Mai putin superstitiosi, intemeietorii medicinei au pus dafinul la locul lui printre medicamente. Hipocrate descrie frunzele si semintele plantei ca un remediu ce trebuie folosit pentru profilaxia epidemiilor de holera si de malarie, in tratarea dizenteriei si a litiazei renale, pentru diminuarea durerilor in timpul nasterii. Avicena considera dafinul unul din cele mai eficiente leacuri in cazuri de dureri in articulatii, apnee, dar si incordare nervoasa. Scoarta si semintele le folosea in tratarea colecistei si a nisipului in vezica urinara. Galenus stia ca toate partile plantei au efecte antiseptice, antimicrobiene si de calmare. Calitatile lui gastronomice au fost descoperite mai tarziu, dupa aparitia in Franta, in anul 1652, a unei carti scrise de bucatarul personal al Mariei de Medici, care ridica in slavi condimentul cel aromat.

Tratamente interne

Artrite, paralizii, crampe musculare, reumatism, entorse, lovituri. Se incalzeste locul afectat cu caldura uscata, timp de 6-8 minute, se unge cu iod si se aplica compresa cu ulei de dafin pentru 2 ore, sau se freaca timp de 10 minute locul afectat cu uleiul incalzit putin. Procedura diminueaza durerile.

Boli ale articulatiilor. O frunza mare de dafin (sau 2-3 mai mici) se spala, se usuca si se rupe in cateva bucati. Se rasneste impreuna cu 3 cuisoare, cate o lingura de seminte de in, de marar, coriandru si chimen. Jumatate de lingurita de amestec se pune in mancare sau se bea cu apa, in timpul meselor, de

PUBLICITATE

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
PUBLICITATE
1 2 3
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE