"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

9 − 3 =

four × four =

Cazurile de deces inregistrate in ultima perioada, in randul tinerilor care au fost rapusi de oboseala din cauza multiplelor ore petrecute la birou, au socat un numar mare de persoane. Oboseala reprezinta o consecinta a tumultoasei vieti moderne in care traim.

loading...

O persoana afectata intr-o masura mai mare sau mai mica de oboseala poate suferi de: anemie, hipotensiune, diabet, cancer, boli infectioase( infectii urinare, anexita, hepatita ), tulburari ale glandei tiroide, deshidratare, malnutritie, insomnia, lipsa unor vitamin din organism etc. De asemena, daca greutatea corpului este prea mare sau prea mica fata de cea normala, exista posibilitatea sa suferi de oboseala.

Pe de alta parte, oboseala poate fi cauzata de factori emotionali, cum este stresul. In situatia in care te afli intr-o perioada de stres intens, riscul de a suferi de oboseala este foarte ridicat. Daca aceasta perioada se prelungeste, efectele asupra organismului devin absolut evidente si apar stari de anxietate, depresie, frustrare, iritabilitate etc.

Somnul este perioada in care creierul uman se reface atat sub aspect biologic, cat si psihologic. Putem spune ca in timpul somnului tot ce ni s-a intamplat in ziua anterioara este organizat, pe de alta parte trimis la gunoi.

Nu acelasi lucru se intampla cu kilogramele in plus. Participantii la un studiu care au dormit cinci ore pe noapte s-au ingrasat un kilogram pe saptamana, intrucat au avut tendinta de a manca mai mult in timpul zilei.

Lipsa somnului determina o oboseala generala si imbatranirea prematura a organismului. Cercetarile actuale insa constata consecinte mult mai complicate.

Astfel, potrivit expertilor de la Universitatea din Pittsburg, lipsa de somn afecteaza direct organele si functiile vitale: inima, plamanii, rinichii, creierul, sistemul imunitar, metabolismul, intregul sistem nervos. Studiile recente au reconfirmat legatura dintre tulburarile de somn si obezitate. Lipsa somnului reduce nivelul hormonului leptina, care informeaza eronat creierul cu privire la saturatie, stimuland apetitul.

Prima consecinta a oboselii este pierderea capacitatii de concentrare, de memorare si un nivel ridicat al nervozitatii, toate ducand la depresii severe. Acestea apar ca urmare a actiunii unor substante eliberate in corp in momentele de epuizare, asupra sistemului limbic din lobul temporal al creierului.

Pentru a scapa de oboseala singurul remediu este somnul. Nu incercati sa va mintiti cu o ceasca de cafea, deoarece faceti mai rau.

De evitat :

Televizorul, nu are ce cauta in camera de dormit, nu te lasa sa dormi sau adormid cu el deschis nu te vei odihni la fel de bine.
– Elimina tableta, telefonul si toate lucrurile care te intarzie inutil la somn, tot timpul mai gasesti sa dai un Like sau sa te joci un joc.
Wireless-ul trebuie oprit, de asemenea telefonul nu trebuie sa stea la capul patului, deoarece produc radiatii mult prea mari.
Mancarea inainte de a te culca iti ingreuneaza activitatea tuturor organelor in timpul somnului

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.