"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

seven + five =

2 − 1 =

Poate ca pentru unii sa aiba frigiderul plin cu caserole de plastic cu mancare este un sentiment reconfortant. Ei nu stiu insa ce pericol reprezinta plasticul pentru sanatate.

loading...

De cate ori cumparati caserole de plastic trebuie si fiti atenti la tipul de plastic folosit la fabricarea lor. Sfatul specialistilor este sa verificati codul de reciclare de pe ambalaj. Si daca observati cifra 3 sau 7 atunci acea caserola ar trebui sa ajunga in garaj sau în debara, in niciun caz in frigider.

Daca nu este trecut niciun cod de reciclare pe produs, cel mai bine ar fi sa contactati furnizorul sau producatorul. Numarul 3 reprezinta policlorura de vinil, mai mult cunoscuta sub numele de PVC, unul dintre cele mai toxice tipuri de plastic pentru ca are in compozitie DEHA, un produs chimic folosit pentru a face plasticul mai flexibil, dar care este nociv, potrivit specialistilor.

nu mai depozita alimentele in caserole de plastic

Acestia avertizeaza ca expunerea indelungata la DEHA poate cauza scaderi in greutate şi poate afecta ficatul şi chiar cauza cancer. Mai mult, atat producerea, cat si incinerarea PVC-ului elibereaza dioxine carcinogenice in mediu si in lantul alimentar.

Chiar daca PVC-ul nu este cel mai des folosit tip de plastic pentru caserole, exista suficiente astfel de produse pe piata pentru a pune in pericol sanatatea consumatorilor. Cat priveste numarul 7, acesta include mai multe tipuri de plastic, dar mai ales policarbonati, care contin Bisfenol A.

Studiile au aratat ca Bisfenolul A are efecte nocive asupra sanatatii reproductive. Dar, din cauza marilor firme care activeaza in industria producerii de plastic, acest subiect a starnit controverse. Chiar daca exista peste 100 de cercetari care arata cat de nociv este Bisfenolul A, marile companii din industrie sustin ca rezultatele acestora nu sunt adevarate.

Sfaturile specialistilor

1.Cititi cu atentie eticheta pe care veti gasi cifre de la 1 la 7, cele mai nocive fiind 3 si 7

2.Alegeţi acele tipuri de caserole care nu au inscripţionate pe etichetă cifrele 3 si 7

3.Inlocuiti toate caserolele de plastic foarte vechi, zgariate şi care nu mai au culoarea initiala

4.Evitati sa pastrati mancarea fierbinte sau uleioasa in caserole de plastic pentru a evita transferul de chimicale din plastic în mancare

…Continuare pe pagina urmatoare

loading...
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.